Uutisarkisto

Raha-asioiden oikeudenmukaisuus parisuhteessa


Parisuhteessa raha on yleinen riidanaihe monella. Ongelmia ilmenee, kun jompikumpi osapuolista tai kummatkin tuntevat joutuvansa maksamaan enemmän. Siksi rahankäytöstä ja sen jaosta on hyvä jutella jo suhteen alkuaikoina. Sillä ei ole väliä miten tämä tapahtuu, kunhan kumpikin on tyytyväinen vallitsevaan tilanteeseen.

Malleja rahankäyttöön on olemassa monia ja kummallakin parisuhteen osapuolella on varmasti omat tapansa, jolla he ovat tottuneet hoitamaan raha-asiansa. Keskustelemalla keskenänne voitte sopia yhteiset pelisäännöt. Maksaako teillä esimerkiksi isommat tulot saava osapuoli enemmän maksuista, laitetaanko kaikki yhteiset kulut tasan vai ovatko kaikki rahat yhteisiä?

Mikäli maksatte yhteiset kulut yhdessä tai olette sopineet, että kumpikin maksaa tietyn osuuden kuluista, voi elämää helpottaa yhteisen pankkitilin hankkiminen. Näin kumpikin saa käyttöoikeuden tiliin ja voitte helposti maksaa yhteiset menot samalta tililtä. Enää ei tarvitse säästää kuitteja ja yrittää laskea paljonko kumpikin on maksanut kuluista.

Menojen jakaminen puoliksi on helppoa, kun tulot ovat melkein saman suuruiset. Mikäli toinen kuitenkin on täysin eri tilanteessa, työttömänä, hoitaa lapsia kotona, alempi palkka jne. voi menojen tasan jakaminen osoittautua mahdottomaksi. Hyvä tilanne olisi, että kummallakin olisi oikeudenmukainen tunne raha-asioissa ja määräysvaltaa niin omista kuin perheen rahoista, eikä rahaa tarvitsisi pyytää erikseen toiselta yhteisiin menoihin.  

Osa pariskunnista jakaa kulut tasan ilman yhteistä tiliä. Esim. toinen maksaa vakuutusmaksut, sähkölaskut jne. ja toinen hoitaa talouden ruokalaskut. Kannattaa kuitenkin miettiä, että osa kuluista voi kerryttää myös varallisuutta, kuten esimerkiksi asuntolaina. Näin voisi olla oikeudenmukaista jakaa ainakin osittain näitä kuluja. Aikaisemmin ostetusta asunnosta voi toinen ostaa pienen osan tai puolet ja näin kerryttää kuluilla myös omaa varallisuutta. Tällainen kauppa vaatii aina merkinnän osakekirjoihin omistajuuden muutoksesta, joten keskenään asian sopiminen ei ainoastaan riitä, vaan siitä täytyy myös olla virallinen merkintä.

Suoria neuvoja parisuhteen rahankäyttöön emme siis anna. Tapoja on yhtä monta kuin parisuhdetta. Yhtä oikeaa ei ole olemassa, vaan tärkeintä on, että molemmat ovat tyytyväisiä.

Elämä tuo mukanaan välillä yllättäviä tilanteita, joihin ei voi rahallisesti etukäteen varautua. Niihin voitte hakea pariskuntana yhdessä tai erikseen rahoitusta meiltä Lainaamolta. Olemme rahoittaneet suomalaisten arkea jo vuosien ajan. Täytä ilmainen tästä hakemus ja saat heti yksilöllisen lainatarjouksen.

Lainaamon uutisarkistossa pyrimme julkaisemaan tärkeimmät uutisemme. Meitä kannattaa seurata myös Facebookissa, johon laitamme tiedotteita äkillisistä uutisista ja voit myös tarkistaa sieltä aina juhlapyhien aukioloajat.