Uutisarkisto

Budjetoinnin alkeet


Haluaisitko sinä seurata omaa talouttasi tarkemmin, mutta budjetin laatiminen on jäänyt tarvittavan tietotaidon tai ajan puutteessa?

Rahoitustuotteiden vertailusivusto VertaaEnsin.fi:ssä työskentelevä Anna Möttönen laati yksinkertaiset ohjeet Lainaamon aloittelevalle budjetoijalle. Näiden vinkkien avulla kuka tahansa voi aloittaa oman taloutensa seuraamisen ja esimerkiksi tavoitteellisen säästämisen kesän lomareissua tai uutta televisiota varten.

 1. Listaa tulot

  Budjetin laatiminen alkaa niinkin yksinkertaisesta toimenpiteestä, kun omien tulojen listaamisesta. Saatko esimerkiksi eläkettä, palkkaa, opintotukea tai työttömyyskorvausta?

  Listaa tähän kohtaan kaikki tulonlähteesi, jotta saat kattavan kuvan käytettävissä olevista varoistasi. Myös esimerkiksi lounassetelit voi eritellä tuloihin omaan kohtaan, vaikka ne eivät suoranaista rahaa olekaan.

 2. Listaa kiinteät menot

  Tulojen listaamisen jälkeen on aika listata kaikki kuukausittaiset menot. Tähän kohtaan on tärkeää listata kaikki kiinteät kustannukset. Kiinteitä kustannuksia ovat esimerkiksi vuokra ja sähkö- ja vesilasku. Näiden lisäksi kirjaa ylös myös muut kiinteähköt kustannukset kuten puhelinlasku, kuntosalijäsenyys ja mahdolliset lääkeostokset.

 3. Listaa vaihtelevat kustannukset

  Vaihteleviin kustannuksiin kirjaa ylös kaikki kustannukset, jotka vaihtelevat kuukausittain. Tällaisia ovat esimerkiksi ruokaostokset, ulkona syöminen tai baari-ilta kavereiden kanssa. Näitä kustannuksia ei voi etukäteen tietää varmuudella, mutta karkea arvio on mahdollista tehdä. Jos esimerkiksi tiedät, että tykkäät syödä ulkona ainakin kerran kuukaudessa, niin merkitse budjettiin jokin arvio mahdollisesta kustannuksesta.

  Vaihtelevat kustannukset on hyvä arvioida hieman yläkanttiin, jotta välttyy ikävältä yllätykseltä. Budjetin meneminen miinukselle harmittaa enemmän kuin se, että omat arvioidut kustannukset osoittautuvat oletettua pienemmiksi.

 4. Plus miinus nolla
 5. Yllä olevien vaiheiden jälkeen on aika katsoa, että miltä budjetin lopputulos näyttää – onko se plussalla vai miinuksella ja mitä tehdä kummassakin tilanteessa?

+ Rahaa käytettävissä menojen jälkeen

Onneksi olkoon, rahatilanteesi näyttää hyvältä! Mikäli rahaa jää menojen jälkeen tilille, niin voi tällöin harkita esimerkiksi säästötilin avaamista tai sijoittamista. Huonojen päivien varalle on myös hyvä kerryttää itselleen jonkinnäköinen puskuri, esimerkiksi muutaman kuukauden palkan verran.

- Menot ovat suuremmat kuin tulot

Nyt on aika ottaa itseä niskasta kiinni ja pohtia, että miten tästä tilanteesta voi päästä pois. Onko sinulla varaa karsia esimerkiksi kuntosalijäsenyydestä tai ulkona syömisestä? Menojen karsimisen sijasta voit myös pohtia mahdollisuutta lisätuloille esimerkiksi tekemällä ylimääräisiä työvuoroja tai keskustelemalla pomosi kanssa mahdollisesta palkankorotuksesta.

Hyvä idea on myös kilpailuttaa olemassa olevat sopimukset ja palvelut sekä oma luottokortti, sillä monet suomalaiset saattavat maksaa vuosimaksua kortista, joka ei tarjoa heille parhaita etuja. Jotkin luottokortit sisältävät esimerkiksi matkavakuutuksen, jolloin paljon reissaava henkilö voi säästää reissukustannuksissa.

Seuraa kulutustasi aktiivisesti

Ei riitä, että laadit budjetin kerran ja jätät homman siihen. Budjettia tulee päivittää, kun elämäntilanteessa tulee muutoksia tai yllättäviä menoja. Tällä tavalla saat kattavan kuvan vuosittaisesta kulutuskäyttäytymisestäsi.

Budjettia ei kuitenkaan tarvitse olla korjailemassa päivittäin, vaan riittää, kun ylläpidät lukuja silloin tällöin. Jotkut ihmiset tykkäävät seurata omaa taloutta vuositasolla, kun toiset taas pitävät kuukausittaisesta seurannasta. Jokainen tyylillään! Tärkeintä on löytää juuri sinulle oikea tapa. Apuna voi myös käyttää esimerkiksi puhelimeen ladattavia sovelluksia, joiden avulla voi seurata menoja ja tuloja. Voit myös seurata rahankäyttöäsi nettipankista ja siirtää sieltä manuaalisesti tietoa omaan budjettiin.

Ota Excel avuksi

Excel on oiva työkalu budjetin tekemiseen, mutta monella harmaita hiuksia voi tuottaa Excelin käyttö. Miten niitä soluja lisättiinkään ja kuinka niitä kaavoja tehtiin? Onneksi netistä löytyy nykypäivänä apukeinoja lähes jokaiseen ongelmaan, myös tähän. Täältä voit esimerkiksi ladata ilmaisen Excel-budjetin, jonka avulla voit lähteä suunnittelemaan omaa talouttasi.

Onnea budjetointiin!

Anna Möttönen / VertaaEnsin.fi

 

Lainaamon uutisarkistossa pyrimme julkaisemaan tärkeimmät uutisemme. Meitä kannattaa seurata myös Facebookissa, johon laitamme tiedotteita äkillisistä uutisista ja voit myös tarkistaa sieltä aina juhlapyhien aukioloajat.