Uutisarkisto

Lainan korko ilmentää rahan arvon


Korko kertoo rahan arvon. Lainanottaja maksaa lainaajalle ajasta, jolloin raha ei ole hänen käytettävissään. Lainan korko määräytyy, kun lainanottaja ja lainaaja pääsevät yhteisymmärrykseen lainan hinnasta ja näin määräytyy yksinkertaisimmillaan korko.

Lisäksi korkoon vaikuttaa aika. Raha on arvokkaampi nyt kuin tulevaisuudessa. Siksi inflaatio otetaan huomioon korkoja mietittäessä. Toinen korkoon vaikuttava tekijä on vaihtoehtoinen kustannus. Rahan lainaamisen sijasta lainaaja voisi tehdä jotain muuta omalla rahallaan, kuten esimerkiksi sijoittaa ne. Siksi aikana, jolloin raha ei ole hänen käytettävissään, vaatii lainaaja yleensä korvauksen rahalleen. 

Pitkän ja lyhyen ajan korot

Lainoille on olemassa pitkäaikaisia ja lyhytaikaisia korkoja. Kulutusluotoissa puhutaan usein lyhytaikaisista koroista ja euriboreista. Näihin vaikuttavat odotuksen talousalueen rahapolitiikasta, kun taas pidempiaikaisten korkojen taustalla ovat odotukset valtioiden inflaatiosta ja talouskasvusta. Ohjauskorko on Euroopan keskuspankin rahapolitiikan tärkein väline. Sen avulla pyritään turvaamaan vakaa hintataso ja talouskasvu euroalueella. Vauhdikkaan talouskasvun aikaan sitä nostetaan ja talouden hiipuessa vastaavasti lasketaan. Pidempi aikaisista koroista puhuttaessa tarkoitetaan yli kymmenvuotisia asuntolainoja. Näihin vaikuttavat aikaisemmin mainittujen lisäksi myös odotukset valtion inflaatiosta ja talouskasvusta. 

Valtion obligaatiota pidetään riskittömänä korkona. Siksi sitä pidetään monesti minimikorkona riskittömälle sijoitukselle. Näin ollen riskin kasvaessa riskittömästä suuremmaksi, myös korkovaatimukset kasvavat. 

Lainaamon korot

Meillä Lainaamolla jokainen lainanhakija luottoluokitellaan heidän antamiensa tietojen perusteella. Siksi tietoja antaessa kannattaa käyttää hieman aikaa ja täyttää kaikki tarvittavat tiedot huolella. Korkeampi luottoluokitus mahdollistaa alemmat korkokulut. Lisäksi yhteishakijan tietojen täyttäminen voi parantaa luottoluokitusta ja antaa näin hakijalle edullisemman lainakoron. 

Monet rahoituksen välittäjät tarjoavat erilaisia kampanjoita ja diilejä lainanottoon. Siksi välillä voi olla vaikea nähdä lainan todellisia kustannuksia. Tämän vuoksi suosittelemme aina vertailemaan lainojen todellisia vuosikorkoja arvioidessanne lainantarjoajia keskenään. Todellisissa vuosikoroissa otetaan huomioon lainan kaikki kustannukset koroista, avausmaksuihin ja kuukausimaksuihin jne. Tämän luvun avulla pystyt vertailemaan eri tarjojien vaihtoehtoja ja valita parhaiten sinulle sopivimman lainavaihtoehdon, laina-ajan, lyhennysten ja kustannusten perusteella.

Täytä lainahakemus ja katso, millä korolla voimme tarjota sinulle lainaa tänään.

Lainaamon uutisarkistossa pyrimme julkaisemaan tärkeimmät uutisemme. Meitä kannattaa seurata myös Facebookissa, johon laitamme tiedotteita äkillisistä uutisista ja voit myös tarkistaa sieltä aina juhlapyhien aukioloajat.