Uutisarkisto

Paljonko häät maksaa?

hääbudjetti

Häiden suunnittelun kannattaa aloittaa budjetin määrittelemisestä. Tämä sanelee pitkälti missä häät pidetään, kuinka paljon vieraita kutsutaan ja mitä häissä tarjoillaan. Häihin kannattaa aloittaa säästämään ajoissa, mikäli mahdollista. Osan tai kokonaan häät voi myös rahoittaa lainarahalla. Lainaamolta voi hakea lainaa aina 20.000 euroon asti ja takaisinmaksuaikaa on jopa 10 vuotta. Kuten muidenkin hääkulujen kanssa, kilpailuttaminen kannattaa aina. Rahoituksen tarjoajia vertailtaessa kannattaa miettiä itselle sopiva laina-aika, kuukausierät ja katsoa koko lainan kustannuksia. Äkkiseltään edullisimmalta vaikuttavin vaihtoehto ei välttämättä sitä ole.

Suurimmat menoerät

Suurin menoerä häissä on yleensä ruoka ja juoma, joihin saa helposti menemään useasta satasesta tuhansiin euroihin. Näiden suuruuteen vaikuttavat suoraan vieraiden määrä. Vaikka ruoat tekisi itse, maksavat tarvikkeet melkoisesti ja tarvitsee tarjoilu- ja ruokailuastiaston mahdollisesti vuokrata ja lisäksi tarvitaan henkilökuntaa tai ystäviä/sukulaisia laittamaan tarjottavat esille. Ruokien valmistaminen itse yhdistettynä muuhun häästressiin, voi olla haastavaa. Siksi on helpompi ainakin pääosin ruoat tilata pitopalvelusta. Kilpailuttamalla palveluntarjoajat saat parhaan tarjouksen.

Toisena hintavana menoeränä voi olla itse juhlapaikka. Tämä lähtee yleensä 0 euron kylätaloista yli tuhannen euron juhlatiloihin. Lisäksi ammattihääkuvaaja ja livebändi voivat huomattavasti nostaa kuluja. Suhteita kannattaa näissä käyttää mikäli sellaisia löytyy.

Helpoiten hintoihin voi vaikuttaa avioparin pukeutumisessa, sormuksissa ja koristeluissa, kukissa ja kaikissa pienissä yksityiskohdissa. Hääpukuja ja sormuksia löytyy kaikissa eri hintaluokissa, näihin vaikuttaa ainoastaan hääparin omat mieltymykset. Toisilla on kalliimpi maku kuin toisilla ja toiset tyytyvät vähempään. Myös kukissa on paljon valinnanvaraa ja niiden määrää voi rajoittaa tekemällä esim. pöytäkoristeet jostain ihan muusta materiaalista kuin kukista. Kukkina voi tietenkin käyttää myös luonnonkukkia, mikäli vuodenaika sen sallii. Koristeluissa on myös mahdollista tilata joko kaikki valmiiksi suunniteltuna ja aseteltuina tai valmistaa koristeet suurimmaksi osaksi tai kokonaan itse. Netistä löytyy paljon edullisia sivustoja, joista tilata materiaaleja.

Rahanarvoiset vinkit:

  • Varaudu ajoissa ja hyödynnä alennusmyynnit
  • Nettikaupoista saa esim. koristeita yllättävän halvalla
  • Käytä suhteitasi hyväksi. Soittaako tuttusi tai tutun tuttusi jossain bändissä, joka voisi soittaa livemusiikkia? Valokuvaajan valinnassa kannattaa olla tarkka ja miettiä haluaako tutun harrastelijakuvaajan vai ammattikuvaajan, sillä hääpaikan tunnelmaa ei pysty enää päivän jälkeen uusimaan, vaikka hääpari itse menisikin erikseen kuvauksiin.
  • Tee kutsukortit itse. Ohjeita on netti pullollaan.
  • Häiden sesonkiaikana kaikki palvelut (ruoat, tilat, musiikki, kuvaaja ym.) maksavat enemmän kuin muina aikoina.
  • Vieraat eivät kiinnitä yhtä paljon huomiota yksityiskohtiin kuin hääpari itse. Miettikää mikä on oikeasti pakollista. Karsimalla pieniä yksityiskohtia, voi tehdä huimia säästöjä.
  • Kilpailuttakaa kaikki palveluntarjoajat!

Päällimmäisenä muistakaa, että se on teidän juhlapäivänne ja tehkää siitä rohkeasti teidän näköinen!

Lainaamon uutisarkistossa pyrimme julkaisemaan tärkeimmät uutisemme. Meitä kannattaa seurata myös Facebookissa, johon laitamme tiedotteita äkillisistä uutisista ja voit myös tarkistaa sieltä aina juhlapyhien aukioloajat.