Uutisarkisto

Tiedätkö nämä 9 lainaamisen termiä?

Lainatermit

Olemme alapuolelle keränneet yhdeksän keskeistä lainaamisen termiä, joista jokaisen tulisi olla tietoinen ennen lainasopimuksen allekirjoittamista.

1. Annuiteettilaina

Oudon kuuloisella annuiteettilainalla tarkoitetaan tasaerissä maksettavaa lainaa, jossa jokainen kuukausierä on samansuuruinen lainan takaisinmaksuajan loppuun asti. Nämä kuukausittaiset tasaerät muodostuvat lähtökohtaisesti lainan pääoman lyhennyksistä, korosta ja käsittelykuluista.

2. Luottokelpoisuus

Luottokelpoisuudella tarkoitetaan henkilön kyvykkyyttä maksaa velkansa takaisin. Arvioon vaikuttavat mm. henkilön ikä, asumismuoto, koulutustaso, vuositulot, työsuhteen muoto ja muut velat. Luottoluokitus on aivan keskeinen syy siihen miksi eri lainahakijat saavat lainaa eri korolla. Lainantarjoajien markkinoinnissa tähän viitataan usein termillä henkilökohtainen korko. Mitä parempi luottokelpoisuus lainanhakijalle analysoidaan, sitä matalampaa korkoa häneltä pyydetään pienemmän riskin takia, että lainanhakija jättäisi lainansa maksamatta.

3. Lyhennysvapaa kuukausi

Oletko ikinä törmännyt ihmeelliseen lainamainokseen, jossa tarjotaan lyhennysvapaata lainaa ja puhutaan lainasta ilman lyhennyspakkoa? Harhaanjohtava termi muodostaa käsityksen, että lainanhakijan ei tarvitse lyhentää lainaa ollenkaan. Parempi termi olisi lyhennysvapaa kuukausi. Tämä tarkoittaa sitä, että lainanhakija voi halutessaan pitää kuukauden/kuukausia, jolloin hänen ei tarvitse poikkeuksellisesti lyhentää lainaansa. Kyseisiltä kuukausilta lainanhakija maksaa vain lainan korkoa. Lyhennysvapaan kuukauden jälkeen lainanhakija jatkaa lainansa lyhentämistä tavalliseen tapaan.

4. Palvelumaksut

Lähtökohtaisesti kaikki lainat sisältävät erilaisia palvelumaksuja. Vaikka eri lainantarjoajilla on useita omia termejä palvelumaksuilleen, palvelumaksut liittyvät tavallisesti jonkin kaltaiseen lainan avausmaksuun ja kuukausittaiseen ylläpitomaksuun. Tämän lisäksi mahdolliset lisäpalvelut, kuten maksusuunnitelman muuttaminen saattaa synnyttää lisäkustannuksia. Juuri näiden palvelumaksujen takia lainanhakijan on oltava tietoinen todellisesta vuosikorosta, joka sisältää myös palvelumaksut.

5. Todellinen vuosikorko

Korko on lainanantajalle maksettu korvaus siitä ajasta, jolloin raha ei ole hänen omassa käytössänsä. Lainasta perittävää korkoa kutsutaan usein myös nimelliskoroksi. Nimelliskoron lisäksi lainahakijan on syytä huomioida lainan todellinen vuosikorko, joka sisältää nimelliskoron lisäksi myös lainan muut kustannukset eli käytännössä palvelumaksut. Usein lainatarjousten vuosikorkoja tarkastellessa huomataan, että ensisilmäyksellä edullisin lainatarjous onkin itseasiassa tarkemmin tarkasteltuna yksi kalleimmista vaihtoehdoista, kun hintaan lisätään palvelumaksut. Näin ollen todellinen vuosikorko pitäisi aina toimia lainanhakijan mittarina mietittäessä lainan oikeata korkoprosenttia.

6. Pikavippi

Pikavipille ei ole virallista määritelmää, mutta yleensä pikavippi ymmärretään nopeana ja melko pienenä lainasummana, joka periaatteessa myönnetään kenelle tahansa ilman, että lainanantaja tarkkaan analysoi lainanhakijan takaisinmaksukykyä. Tämän seurauksena pikavippien todelliset vuosikorot nousevat helposti yli 200%, koska näin yhden lainanhakijan takaisinmaksulla pystytään korvaamaan lainanhakijoiden enemmistöstä syntyvät luottotappiot. Pakkomaisessa tilanteessa muutaman satasen pikavippiä voidaan harkita vain, jos lainanhakija tietää 100 prosenttisesti, että pystyy maksamaan vipin kokonaan pois kertamaksulla saman kuukauden aikana. Pikavippi ei missään nimessä sovellu lainaksi, jota lyhennetään kuukausittain pitkällä aikavälillä sen kalleuden takia.

7. Joustoluotto

Joustoluotossa lainanhakijalla on käytössään lainanantajan tarjoama luottotili, josta lainanhakija voi aina tarpeen vaatiessa nostaa rahaa omalle tilillensä luottorajan sallimissa rajoissa. Luottorajaa kutsutaan myös limiitiksi. Myönnetty laina vapautuu aina uudelleen lainanhakijan käyttöön sitä mukaan kuin sitä maksetaan takaisin. Lainanhakija maksaa myös korkoa vain siitä luotosta, jonka hän on nostanut luottotililtä omaan käyttöönsä.

8. Vertaislaina

Vertaislaina on yksityishenkilöiden välistä lainaamista internetissä ilman yrityksiä. Esimerkiksi Aapeli autonkorjaaja on saanut ylimääräistä rahaa ja tilillä lepuuttamisen sijasta hän sopii lainaavansa sitä palomies Pekalle. Samalla yksityishenkilöt Pekka ja Aapeli sopivat lainaehdoista kuten lainasummasta, takaisinmaksuajasta ja lainan korosta keskenään ilman muita osapuolia.

9. Koron muodostuminen vertaislainassa

Vertaislainassa korko muodostuu huutokauppaperiaatteella. Lainanantajat joutuvat kilpailemaan aina jokaisesta lainasta erikseen tarjoamillaan lainaehdoilla. Ainoastaan ne lainanantajat, jotka tarjoavat lainaa matalimmalla korolla pääsevät mukaan rahoittamaan lainaa. Toisin sanoen lopullinen lainan korko muodostuu sille tasolle, jossa sekä lainanantajan lainatarjous että lainanottajan lainapyyntö kohtaavat kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti.

Tutustu erilaisiin lainatuotteisiin kunhan termit ovat hallussa tästä.

Lainaamon uutisarkistossa pyrimme julkaisemaan tärkeimmät uutisemme. Meitä kannattaa seurata myös Facebookissa, johon laitamme tiedotteita äkillisistä uutisista ja voit myös tarkistaa sieltä aina juhlapyhien aukioloajat.